"Men komt te vroeg, precies op tijd, of te laat, al naar gelang men bemint, nog bemint, of niet meer bemint."

Comtesse
Diane de Beausacq

Frans schrijfster
(1829-1899)
Uit: Maximes de la Vie

In principe...

kan ik alle antieke klokken restaureren, maar mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar vroege en gecompliceerde klokken met carillon, dag en datum aanwijzing, maanstand etc. Het is voor mij een uitdaging om de schoonheid die de klokkenbouwer in zijn werk legde, opnieuw tot zijn recht te laten komen. Wonderlijk hoe het telkens lukt om de klok weer nieuw leven in te blazen.

Bij inname wordt beoordeeld hoe de toestand is. De klok wordt uit de kast gehaald en de wijzerplaat wordt verwijderd.

Nu is goed te zien hoe de lagers en tapgaten er voor staan. Zijn er tanden krom, zijn veren gebroken of bestaan er andere gebreken? Deze inspectie kan meestal meteen en resulteert in een kosteloze offerte. Aan huis wordt een voorrijtarief berekend.

De reparatie begint met het ontspannen van de veren. Dan kan het uurwerk gedemonteerd worden. Hierna gaan alle onderdelen in een ultrasonisch bad.


Hierna worden de tappen gepolijst en eventueel worden er nieuwe ingeboord. De lagers worden op slijtage beoordeeld en zo nodig vervangen. Bij het monteren moeten alle tappen weer mooi recht in hun tapgaten glijden. Dan krijgen alle bewegende delen olie of vet. Tenslottewordt het uurwerk op de teststoel gezet.
Na een dag of twee kan het herstelde uurwerk weer terug in de kast en kunnen de wijzerplaat en wijzers worden gemonteerd.

Enige tijd geleden ben ik op de televisie geweest.

>> Klikt u even mee?De lokale televisie van de toenmalige Omroep Eijsden wijdde eind september 2010 een uitzending aan mijn klokkenatelier. Ik heb heel veel leuke reacties hierover ontvangen. Van: 'mag ik je handtekening' tot de meest gehoorde dat
ik erg op ga in mijn vak.

Hierboven kunt u deze uitzending nog eens terugzien.

<< Terug