"Het heelal verwart mij, en ik kan mij niet voorstellen dat dit uurwerk wel bestaat,
en dat er geen uurwerkmaker zou zijn."

Voltaire
Frans schrijver en filosoof
(ps. van François Marie Arouet) (1694-1778)

Welkom op mijn site

Mijn naam is Janine Beyers, sinds 1974 rijksgediplomeerd uurwerkhersteller. U kunt bij mij terecht voor vakkundige restauraties, reparaties en voor het schoonmaken en afstellen van klokken. In mijn atelier wordt uw uurwerk volledig nagekeken en gerepareerd. Hierdoor zal uw klok haar taak om de juiste tijd aan te geven weer in volle glorie kunnen verrichten.

De staande klok werd mogelijk doordat Christiaan Huygens (1629-1695) in staat was een slinger te ontwerpen die de gang van het uurwerk nauwkeurig kon meten. Tot die tijd werden uurwerken met een folio gebruikt die niet nauwkeurig waren.

Klokken waren openbare uurwerken in torens of gemeentelijke gebouwen. Nu werd het voor de gegoede burgerij mogelijk om een uurwerk in huis te plaatsen. Ze moesten rijkdom uitstralen. Voor de klokkenbouwer leverde dat de uitdaging op om het uurwerk uit te breiden met diverse belslagen, dag, datum, maanstand, etc. Ook de kast en wijzerplaat werden rijkelijk versierd. Veel van deze oude uurwerken zijn bewaard gebleven.

Door de komst van de comtoise werd ook de gewone burger in staat gesteld een uurwerk aan te schaffen.
Welliswaar van grote eenvoud,

maar evengoed van hoge kwaliteit. De kasten waren sober en een flink stuk lager omdat ze in een gewoon huis moesten passen.

>> Klik hier voor een korte video in het Engels, waarin de werking van het slingeruurwerk wordt uitgelegd.