Aan de hand...
van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.
Boulle klok

Deze pendule is uit de Lodewijk 15de periode (1710 tot 1774). De tijdgeest komt goed tot uitdrukking in het rijk versierde kastje.
De basis is rood schilpadhuid, hierin is met uiterste precisie intarsia werk uitgezaagd en met messing ingelegd.
De ornamenten zijn vuurverguld met echt goud. Er is ook een set bijpassende kandelaars. Het uurwerk is een Franse pendule, waardoor de term Boulle klok alleen voor de buitenkant (het bewerkte deel) geldt.
Je zou kunnen zeggen dat het namaak is, maar de

term een kopie is beter op zijn plaats. Het bewerkingsproces is immers gelijk aan de boulle klok. Het uurwerk en de kast zijn gereinigd, enkele lagers zijn vernieuwd en het bel-slagwerk is weer door middel van afstelling in orde gemaakt. De klok stond zo in schril

contrast met de kandelaars dat ook deze gereinigd en opgepoetst moesten worden. Zo kan dit setje weer jaren mee en pronken met wat het vakmanschap van eeuwen geleden bedoelde met uitbundig werk.
>> Klik hier voor een grotere afbeelding.
>> Volgende