"Er is minder tijd voor nodig om iets goed te doen dan om uit te leggen waarom je het verkeerd gedaan hebt."

Henry Wadsworth Longfellow
Amerikaans dichter
1819-1892

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.


Snaarregulateur

 

Deze snaarregulateur is door Gustav Becker (1819-1885) gebouwd. Becker leerde het vak oorspronkelijk in Sileziƫ. Hij begon in 1847 zijn bedrijf in Freiburg na


een scholing in Wenen. Zijn doorbraak kwam in 1852 toen hij op de Silezische klokkenbeurs de gouden medaille won voor de beste klok. Becker bouwde zijn bedrijf snel fors uit. In 1923 waren er 2000 werknemers in dienst. In 1926 ging het bedrijf samen met Junghans.

Dit uurwerk is van dik messing gemaakt, in verhouding zijn de tappen zeer dun en de tanden van de raderen erg smal. Dit materiaalgebruik maakt dat deze klok nog erg lang mee kan.

De reparatie bestond uit het reinigen van het uurwerk en het opnieuw smeren van alle draaiende onderdelen. De snaren zijn vernieuwd omdat ze rafelden. Het materiaal van deze snaren is kattendarm. Dit kan lang mee maar als hij begint te splijten is het zaak hem te vervangen. Het breken zou de kast erg kunnen beschadigen omdat beide gewichten nogal zwaar zijn.
Een mooie sierlijke klok door zijn lengte en materiaalgebruik. Kortom een mooi sieraad aan de wand.