"Terwijl we praten, glijdt de tijd ons tussen de vingers uit: pluk de dag."

Latijn: "Duin loquimur, fugerit invida aetas carpe diem."

Horatius
Romeins dichter
(65 v.C. - 8 v.C.)
Uit: Carmina

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.

Luikse staander

Het uurwerk had een wekwerk dat niet in bedrijf was. De wijzerplaat vertoonde een gat in de tinnen cijferrand. Aan de binnenkant van de wijzerplaat stond rond dit gat genoteerd “granaat inslag 7-8-1940”. Deze klok had dus ook oorlogsgeweld ondervonden.
Ik werd erbij geroepen omdat het gewicht afviel. Aangezien er al zeer lang geen onderhoud meer was gepleegd, bleek de klok in erbarmelijke staat. Deze opdracht was een echte uitdaging en na een prijsopgave had ik de klok uit de kast gemonteerd en meegenomen naar

het atelier. De lagers bleken uitgesleten. De wijzerklemming voldeed niet en het spoorrad zat los op zijn as. Het pennen- rad van het slagwerk miste pennen en het wekkerwerk was niet juist gemonteerd. De tap van het derde rad was uitgehold dus die had ik opnieuw gepolijst. Nu kon ik de maten van de tappen nemen om de lagers te verbussen. Vervolgens zette ik de raderen weer tussen de platines. Voor de wijzer-klemming zaagde ik een nieuw roestvrij-stalen plaatje. Dat bolde ik op om de klemming te optimaliseren. Nu kon het uurwerk weer worden opgebouwd en voorzien van de juiste oliën en vetten.

>> Volgende