"De tijd, als een immer vliedende stroom, draagt al haar zonen voort,
zij geraken in vergetel-heid gelijk een droom sterft zodra de ochtend gloort."

H.G. Wells,
Britse schrijver van
sciencefictionverhalen
(1866-1946)

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.

Deze Duitse staande klok is een late uitvoering, circa 1930. De kast is een parel van retrostijl en helemaal gaaf.
Het uurwerk is voorzien van een westminsterslag. Ook dit duidt op een gedegen afwerking waarmee deze klok verder komt dan zijn soortgenoten. Meestal is de Duitse staande klok sober van uitvoering in donker gelakt hout en is er een gongslag op hele en halve uren.
Het uurwerk was nog niet zolang geleden gereviseerd, de palveer van het speelwerk was gebroken waardoor het gewicht niet meer kon worden opgehaald.


Het werd nog een zoektocht naar de juiste palveer omdat dit groot formaat niet meer leverbaar was bij de fourniturenhandel.
Het vervangen is een grote klus omdat het grondrad hiervoor gedemonteerd dient te worden. Dit houdt in dat het uurwerk volledig moet worden losgehaald en tijdens de montage de afstelling van het westminster speelwerk weer moet worden uitgevoerd. De klank in deze kast is enorm warm en zwaar


alsof je naast een kerkklok staat. Een prachtig geluid wat helemaal past bij deze mooie uitvoering.

>> Volgende