Aan de hand...
van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.
Ossenoog klok

Dit type klok zie je in diverse uitvoeringen, ze waren begin 1900 erg ‘in’. Vaak zijn ze uitgevoerd met kunstig gemaakt intarsiewerk, waarbij messing en houtsoorten worden afgewisseld. Ook zie je veel parelmoer verwerkt.

De meeste klokken hebben een rondgong die voor een prachtige klank zorgt. Dit voorbeeld is weer een bijzonder exemplaar omdat de glazen wijzerplaat in felle roodtint is uitgevoerd.
Deze klok is gemaakt door Samuel Marti. Hij begon zijn bedrijf in 1860 in Parijs en werkte samen met Japy Freres en Roux. Een zeldzaamheid in


die tijd, want klokkenbouwers waren erg op zichzelf gericht.
Zijn uurwerkjes kenmerkten zich door de hoge mate van afwerking en de grote kwaliteit van het messing. Samuel schuwde niet om in zijn ontwerpen felle kleuren te gebruiken, of het nu een pendule of een hangklok

betrof; rood, blauw en groen kwamen veelvuldig voor in zijn stijl. Dit uurwerk had een goede schoonmaakbeurt nodig, waarna het met de juiste olie en vetten weer verder kon met het aangeven van de tijd.
>> Hier een detail van het intarsiewerk.

>> Volgende