"Zonder het goddelijke principe dat het leven inblaast kan het lichaam niet functioneren, zomin als een klok kan functioneren zonder te worden opgewonden."

Sai Baba
Bhagavad Gītā

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.

Capucine

Dit zeldzaam klokje verdient in het voetlicht geplaatst te worden: bijna 200 jaar oud getuigt het van een hoge mate van vakmanschap van de klokkenbouwers. Het is met de hand gemaakt, sober in zijn verschijning en per element opgebouwd. Uurwerk en kast zijn

volledig in messing uitgevoerd. De wijzerplaat is geëmailleerd en gesigneerd. Zeer bijzonder is dat het slagwerk niet wordt uitgelicht onder de wijzerplaat, maar het hartje is op een verlengde as van het >> wisselrad op de achterkant geplaatst, waardoor de hele slagwerkuitrusting op
de achterplatine zit. Er zit een repetitieslag op het hele uur, net als bij de comtoise-
klokken. Dit klokje is uitgerust met een wekker die wordt aangedreven door een darmsnaar die je aan de zijkant kunt optrekken (spannen). De reparatie bestond uit de uitgesleten lagers te verbussen, de darmsnaar te vernieuwen en alles goed schoon te maken en van olie en vetten te voorzien. De slingerophanging zit aan een touwtje dat in verbinding staat met een doorboorde as waarop je met een klein wijzertje een fijn-afregeling kunt maken. Al met al een prachtig exemplaar waar vakmanschap en oog voor detail samengaan.

>> Volgende