"Niets wat bestaat
kan tijdelijk zijn
en daarom is tijd
een irreëel begrip."

J.M.E. McTaggert
Brits filosoof
(1866-1925)

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.

Friese staartklok met dubbele belslag, maanstand, datum en bruidskrans.

34 jaar geleden heb ik deze klok in de werkplaats van mijn vader onder handen gehad. Hij was toen van de muur gevallen en flink beschadigd. Al die jaren is hij goed blijven lopen. Natuurlijk was nu onderhoud dringend nodig. Het ankerlager was compleet weggesleten en de wijzerklemming zat vast, waardoor de minutenwijzer was afgebroken.
Ik begon met een messing kraagje te vijlen in de vorm van de wijzer. Zo kon ik deze met een steuntje solderen. Deze kraag zat aan de achterkant maar viel niet op. Bij het weer monteren
moest er goed gekeken worden naar de afstelling van het paardje en de bokkenpootlichter.
De sluitschijf heeft namelijk een dubbel aantal inkepingen zodat de klok ieder kwartier op de juiste bel kan slaan: de kleine bel heeft een hoge toon, de grote een zware toon. Het wisselen van de bellen gebeurt door de knecht. Die loopt over een ophoging op het wisselrad en duwt de stijl van de hamers naar voren (zware bel) of naar achteren (lichte bel). De maanstand en de datum-raderen bevinden zich aan de wijzerplaat.
Omdat dit een bruidsklok is – te zien aan de gekleurde rand op de wijzerplaat – zal de oudste dochter hem erven. Wellicht is zij de volgende die deze klok weer bij mij ter reparatie aanbiedt...

>> Volgende