"Diefstal van een
antieke klok lijkt me vooral een ramp
omdat je dan opnieuw moet behangen."

Toon Verhoeven

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.

Luikse meidenklok

Een zelfde uurwerk als de Luikse staande van het eerste voorbeeld, alleen is de wijzerplaat eenvoudiger met een koperen rand en een papieren wijzerplaat achter glas. Hier dankt de klok zijn naam ook aan, want voor de bedienden moest er wel een klok zijn zodat ze op tijd hun werk konden beginnen maar het hoefde niet zo rijk versierd te zijn. Deze wijzerplaat is in de tweede helft van de 20ste eeuw vernieuwd door een wijzerplaatfirma die de originele plaat opnieuw met de hand intekende. De kast verkeert in een uitmuntende staat, het uurwerk is nogvolledig origineel met vierkante schroef-kopjes. Vanzelf-sprekend erg vuil en uitgesleten en de wekkergewichten ontbreken.

De uitlichting voor de wekker is onklaar gemaakt. De uitlichter van het wekwerk uitgericht, en het geheel gemonteerd. Het slagwerk werd om


2 en om 9 uur niet uitgelicht, dit heb ik op de sluitschijf aan-gepast. Het gewicht en contragewicht besteld. In de afregelfase viel op dat het uurwerk niet bijgesteld hoefde te worden. >> Klik hier om het resultaat te zien na restauratie van dit prachtige oude uurwerk.

>> Volgende