"In Zwitserland kennen ze broederliefde, vijfhonderd jaar democratie en vrede.
En wat produceren ze?
De koekoeksklok . . ."

Orson Welles
Amerikaans acteur, film- en toneelregisseur
en scriptschrijver
(1915-1985)

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.

Deze Friese stoeltjesklok is vrij jong: nog geen 40 jaar geleden gebouwd door Christiaan van der Klaauw, toen wonend in Joure. Heden ten dage fabriceert hij astrohorloges vanuit Heerenveen. Zijn wijzerplaatschilder Jacques Willemsen heeft zijn kunstwerk gesigneerd. Hij was 32 toen hij dit schilderde. De degelijkheid van de oude Friese klokkenmaker zit ook in deze klok, wellicht wat mooier afgewerkt.

Het bijzondere is de afbeelding op de wijzerplaat. Daar waar anders kerkjes op terpen, haventjes met schepen, of dorpsgezichten figureren, is nu een afbeelding gebruikt van Bacchus met zijn bruid Ariadne gekroond door Venus.
>> Het origineel is van de schilder Jacopo Tintoretto (1518-1594) en hangt in de kerk Scuola di San Rocco in Venetiƫ.
Ook de heldere kleuren vallen op. Het uurwerk had alleen een onderhoudsbeurt nodig, de kast en kettingen ook (ze plakten van de nicotine aanslag). Mooi om te zien dat gangbare normen uitgesloten

kunnen worden en je de klok verrijkt door een kunst afbeelding. Jacques Willemsen heeft er zijn ziel en zaligheid in gelegd. Een eigen kunstwerk dus, waard om gezien te worden.

>> Volgende