"Zoals men om te weten hoe laat het is niet in een klokkenwinkel moet rondkijken, zo moet men voor God niet in een klooster zijn."


Eric van der Steen

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.


Comtoise

Deze klokken zijn van circa 1680 tot in de 19e eeuw gemaakt in Franche-Comté, een regio in Frankrijk met Besançon als belangrijkste centrum. Het is een robuuste klok die nagenoeg onverslijtbaar is. Dit komt mede door het hardingsprocedé dat werd toegepast op de assen en stijlen.
Men gaat ervan uit dat dit met schapen-vet gebeurde.
Mijn werk bestond uit het demonteren en beoordelen van de lagers. Het uurwerk was sterk vervuild. De wijzers zaten los op de as, de wijzerklemming was niet voldoende en de touwen waren aan vernieuwing toe. Het grondradlager was weggesleten: de as
liep op het ijzer. Na het grondig reinigen van de raderen en stijlen en lichters, bestond de reparatie uit het vervangen van de bus voor het grondrad. De wijzerklemming werd opgeruwd. De minuutwijzer werd uitgedreven om weer klemmend op de as te komen. De nieuwe touwen werden op de wals gelegd en alles werd weer gemonteerd en afgeteld. De juiste olie en vetten werden op de draaibare delen aangebracht en het uurwerk werd op de klokkenbok gezet om af te regelen. Na controle werden de wijzerplaat en wijzers gemonteerd.
>> Klik hier om het resultaat te zien na restauratie van dit prachtige uurwerk.

>> Volgende