"Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos."


Moeder Teresa

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.


Pubklok

Deze klok viel op door de snackconstructie. Deze is toegepast tussen 1 830 en 1890 omdat de veer niet gelijkmatig zijn kracht afgaf. Na het opwinden liep het uurwerk te snel en aan het einde van de veerkracht te langzaam. Dit werd opgevangen door een kabel/snaar of ketting over een taps toelopend rad te leiden, en rond de veerton meetrok. Zo werden de krachten verdeeld.

Dit uurwerk had onderhoud nodig: enkele lagers werden verbust omdat ze te veel uitgelopen waren, en verder kreeg alles een goede schoonmaakbeurt. Waarna de juiste olie en vetten op de draaiende delen werden aan-gebracht. De wijzerplaat werd voorzichtig gereinigd, hij is hand geschilderd. Met recht >> een pubklok, duidelijk en strak van stijl. Een mooi staaltje van klokkenbouwkunst uit Engeland.

>> Volgende