"De tijd is een middel waarmee de natuur voorkomt dat alles tegelijk gebeurt."

Auteur onbekend

Aan de hand...

van enkele recente voorbeelden wil ik u uitleggen, wat er zoal komt kijken bij de restauratie en/of reparatie van antieke uurwerken. Van belang is te weten wat in voorafgaande jaren aan een uurwerk is gedaan. Veelal wordt dit ergens in de klok vermeld. Maar dit is zeker niet altijd even deskundig uitgevoerd.


Kolompendule


Deze klok heeft lang in het water gelegen, alles was verroest en de veer was in wel duizend stukjes uiteen gevallen. De slinger ontbrak

en de ornamenten waren los. De draadstangen in de kolommen waren zover verroest dat ze het klokje niet meer bij elkaar hielden. De reparatie bestond uit het ontroesten en schoonmaken van alle onderdelen, de draadstangen werden vernieuwd. Bij het uit elkaar halen van deze kolommen kwam een >> klein groen kaartje tevoorschijn waar met de hand het jaartal op geschreven was. Dit is met de nieuwe draadstangen ook weer teruggezet. De ornamenten werden opgepoetst en weer bevestigd. Het was een secuur werkje om het uurwerk weer roestvrij te krijgen. De nieuwe veer werd geplaatst en er werd gezocht naar een bijpassende slinger. Hiervan moesten de lengte en het gewicht weer opnieuw bepaald worden. Alle tappen werden verbust. Dit was noodzakelijk omdat de roest de assen en tappen had aangetast. Uiteindelijk kon deze oude pendule weer in volle glorie de tijd aangeven.

>> Volgende